Ucraina blochează emiterea de bani digitali pe fondul legii marțiale


Emiterea de noi monede electronice și administrarea portofelelor digitale cu numerar au fost oprite temporar de Banca centrală a Ucrainei.

Guvernul ucrainean a impus un plafon pentru suma de bani digitali disponibilă

Banca centrală a Ucrainei a anunțat joi că piețele valutare electronice ale țării au fost închise. Această știre vine după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat legea marțială în țară, după ce armata rusească a invadat țara în această dimineață.

Banca Națională a Ucrainei a emis noi restricții astăzi, inclusiv un ordin de suspendare a emitenților de monede electronice, de interzicere a reîncărcării portofelelor electronice cu monede digitale și de interzicere a distribuirii de monede electronice către băncile emitente. Banii electronici sunt un tip de bani fiat digitali care pot fi utilizați într-o varietate de aplicații bancare și de plată.

Deși motivul interzicerii băncii centrale a acestor bani este neclar, pare a fi o mișcare înțeleaptă de a proteja instituțiile financiare ale Ucrainei de atacurile cibernetice și de a preveni ieșirile de numerar în timpul crizei. Criptomonedele, care sunt clasificate drept „active virtuale” conform legislației ucrainene, nu au fost menționate în decizie. Motivele pentru reglementările băncii centrale ucrainene în materie de monede electronice, totuși, sunt probabil să se aplice într-un viitor apropiat și criptoactivelor.

Invazia militară a Ucrainei de către Rusia a avut o influență dăunătoare asupra piețelor globale, inclusiv a sectorului criptomonedelor, care a pierdut joi peste 200 de miliarde de dolari. Între timp, rubla rusească a scăzut la cele mai joase niveluri față de dolarul american din 2016 și până acum.

Răspunsul Rusiei

În timp ce guvernul ucrainean se străduiește să blocheze ieșirile de numerar, guvernul rusesc a sugerat că, reprezentând un răspuns la sancțiunile economice tot mai mari și acuzațiile de înghețare a activelor externe ale cetățenilor ruși, ar putea lua măsuri severe.

„Guvernul nu va avea de ales decât să pună mâna pe toate zăcămintele populației”, a declarat pentru NEWS.ru Nikolai Arefiev, deputat al Partidului Comunist Rus în Duma de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei. Ca reacție la restricțiile bancare internaționale, autoritățile ruse ar putea confisca aproape 60 de trilioane de ruble (750 de miliarde de dolari) în depozite bancare, potrivit lui Arefiev.Vezi aici articolul sursă