Ucraina a primit 19 milioane de dolari în donații cripto


Elliptic, o companie de analiză a datelor, urmărește donațiile de criptomonede către adresele portofelului digital ale guvernului Ucrainei.

Potrivit companiei de analiză a datelor blockchain, donațiile de cripto către guvernul Ucrainei au ajuns la peste 19 milioane de dolari, în timp ce țara continuă să lupte împotriva invaziei ruse.

ONG-urile și guvernul ucrainean au strâns 19 milioane de dolari

Mii de contribuții criptografice au început să curgă în conturile ucrainene la scurt timp după invazia rusă, care a produs o catastrofă umanitară și a adus condamnare din partea țărilor occidentale, inclusiv a Statelor Unite și a Uniunii Europene.

„Criptoactivele precum Bitcoin au apărut ca o metodă alternativă importantă de crowdfunding”, a spus Elliptic. „Ei permit donații rapide, transfrontaliere, care ocolesc instituțiile financiare care ar putea bloca plățile către aceste grupuri.”

În mod ironic, Washington-ul analizează sancțiunile criptografice, temându-se că acestea ar putea fi folosite pentru a eluda sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, inclusiv ca decizia de sâmbătă a Occidentului de a elimina băncile rusești cheie din rețeaua interbancară SWIFT.

Băncile rusești eliminate din rețeaua SWIFT

Duminică seara, viceprim-ministrul rus și ministrul transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a trimis pe Twitter un apel către marile exchange-uri cripto pentru a restricționa adresele care aparțin utilizatorilor ruși.

„Este esențial să perturbăm utilizatorii obișnuiți, precum și adresele asociate liderilor ruși și belaruși”, a declarat Fedorov.

După săptămâni de încercuire de către unitățile militare ruse în jurul granițelor ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a ordonat soldaților să intre în estul Ucrainei ca parte a unei „operațiuni militare” pe 24 februarie.

Comunitatea cripto se pare că a răspuns cererilor președintelui Volodymyr Zelensky pentru ajutor financiar și militar, în parte, asumând unele dintre consecințele economice ale războiului armat al Ucrainei.

Sâmbătă, conturile guvernamentale ucrainene de pe Twitter au făcut apel la public pentru ajutor financiar sub formă de donații de criptomonede.

Un tweet oficial afirmă: „Sunteți alături de poporul Ucrainei”. „Acum luăm contribuții bitcoin.” „Bitcoin, Ethereum și USDT sunt trei monede digitale.” Au fost 15.947 de tranzacții către cele două locații enumerate în tweet, în valoare totală de 12,1 milioane de dolari.

Totalul include un singur cadou de 1,86 milioane de dolari din vânzările NFT care au fost inițial menite să colecteze numerar pentru militantul australian Julian Assange.

Cadourile pentru ONG-ul ucrainean Come Back Alive, precum și donații nefungibile în valoare de aproximativ 293 de dolari, au totalizat încă 4,94 milioane de dolari, potrivit companiei. Joi, Patreon a eliminat site-ul de finanțare participativă al Come Back Alive, afirmând că ONG-ul și-a încălcat regulile prin colectarea de numerar în scopuri militare. Există zvonuri potrivit cărora un ONG ar fi primit un singur cadou Bitcoin de 3 milioane de dolari, deși corporația nu a specificat care dintre ele.Vezi aici articolul sursă