Rusia nu poate utiliza criptomonedele pentru a depăși sancțiunile


Pe măsură ce invazia rusească a Ucrainei progresează, țara invadatoare a fost lovită de sancțiuni economice din întreaga lume, în încercarea de a o forța să se oprească.

Aceste sancțiuni au inclus deconectarea băncilor rusești de la sistemul SWIFT, înghețarea activelor liderilor ruși și ale băncilor și restrângerea capacității țării de a tranzacționa în valută străină, printre altele.

Odată cu invazia, a existat o creștere a conversiei numerarului rusesc în active digitale, determinând speculații că oligarhii ruși ar putea pur și simplu să apeleze la Bitcoin (BTC) și alte criptomonede pentru a rezista furtunii.

Cu toate acestea, realitatea poate să nu fie la fel de simplă precum susțin zvonurile. Într-adevăr, există trei obstacole cheie care trebuie depășite pentru a transfera sume uriașe de bani după cum este necesar.

Trei impedimente în calea evadării pedepsei pe scară largă

Prima problemă este deficitul de lichidități, cel puțin la scara necesară autorităților și miliardariilor ruși pentru a evita sancțiunile. Rețelele ar fi incapabile să facă față unei astfel de activități masive dacă miliarde de dolari ar fi transferate în criptomonede.

Carol House, directorul de securitate cibernetică al Consiliului Național de Securitate, a declarat într-un webinar de miercuri, 2 martie:

„Amploarea de care ar avea nevoie statul rus pentru a eluda cu succes toate sancțiunile financiare ale SUA și ale partenerilor ar face, aproape sigur, criptomoneda un instrument primar ineficient pentru stat.”

În plus, milionarii ruși care încearcă să scape de sancțiuni ar trebui să se bazeze pe anonimat, despre care se crede că este oferit de criptomonede. Acest lucru nu este pe deplin exact, totuși. Atunci când este necesar, forțele de ordine pot urmări activitatea din blockchain și mișcarea criptomonedelor.

În cele din urmă, deoarece majoritatea exchange-urilor de Bitcoin se feresc de orice comportament posibil ilegal, ar fi dificil să fie folosite în acest scop. Aceste exchange-uri sunt supuse reglementărilor împotriva spălării banilor și sunt supuse unui control intens din partea autorităților de reglementare în general, dar mai ales în lumina evenimentelor recente, astfel încât vor evita să se expună în orice mod.

Utilizarea criptomonedelor în ceea ce privește Ucraina

Pe de altă parte, criptomonedele au fost folosite în mod eficient pentru a ajuta poporul și apărarea ucraineană, deoarece donațiile din toate colțurile lumii se revarsă. Recent, aceste donații au depășit 54 de milioane de dolari.Vezi aici articolul sursă