Președintele Braziliei gata să accepte Bitcoin ca mijloc de plată


Joi dimineață, președintele brazilian Jair Bolsonaro a semnat un proiect de lege care stabilește un cadru de reglementare cuprinzător pentru tranzacționarea și utilizarea Bitcoin drept mijloc legal de plată, potrivit jurnalului oficial al guvernului federal (DOU).

Președintele nu s-a împotrivit

Fără a dori modificări, președintele Bolsonaro a semnat proiectul de lege adoptat de înainte de Congres. După cum s-a raportat anterior, noile reglementări recunosc Bitcoin ca o reprezentare digitală a valorii care poate fi utilizată ca metodă de plată și instrument de investiții în țara sud-americană.

Formularea legii definește Bitcoin ca fiind un activ virtual ca „o reprezentare digitală a valorii care poate fi tranzacționată sau transferată electronic și utilizată pentru plăți sau ca investiție”.

Totuși, noua lege, care intră în vigoare la 180 de zile de la semnarea de astăzi, nu face ca Bitcoin sau alte criptomonede să devină legal o unitate de plată oficială în Brazilia. Oricum, legitimitatea acordată cazului de utilizare al Bitcoin ca plată este semnificativă și are capacitatea de a stimula activitatea ulterioară în țară. Cu toate acestea, măsura în care se întâmplă acest lucru depinde de activitățile autorității de reglementare responsabile.

Poziția Băncii Centrale Braziliene

Ramura executivă va alege agențiile de reglementare pentru piață. Se așteaptă ca Banca Centrală a Braziliei (BCB) să supravegheze utilizarea Bitcoin ca metodă de plată, în timp ce Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din Brazilia (CVM) va supraveghea utilizarea acestuia ca activ de investiții. BCB și CVM, precum și autoritatea fiscală federală (RFB), au asistat legislatorii în elaborarea legislației de revizuire.

Dacă BCB este certificat ca organism de reglementare al industriei, prognoza este sumbră. Deși autoritatea de reglementare nu poate anula definiția legii a unui activ virtual, există puține motive să presupunem că BCB va face tot posibilul pentru a promova acceptarea pe scară largă a Bitcoin ca metodă de plată. Roberto Campos Neto, președintele băncii, a declarat de nenumărate ori că nu vede criptomonedele ca o alternativă viabilă la plățile fiat, remarcând în primul rând volatilitatea acestora. Important este că BCB plănuiește în prezent lansarea propriei monede digitale, Real Digital, în 2024.

Dar claritatea sporită de reglementare a legislației încurajează companiile să investigheze mai amănunțit noua metodă de plată. Acest lucru, la rândul său, poate duce la o mai mare acceptare a Bitcoin-ului ca mijloc de plată în Brazilia, indiferent dacă BCB îl susține activ sau nu.

Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro

Vezi aici articolul sursă