O lege care propune digitalizarea euro va fi introdusă în Parlamentul European la începutul lui 2023, potrivit ministrului de finanțe al Uniunii Europene.
Digitalizarea euro în lucru
La o conferință fintech, șeful financiar al CE, Mairead McGuinness, a dezvăluit oficial considerația formală a UE asupra legislației euro digitale. Comisarul pentru Servicii Financiare a declarat: „Intenția noastră este să prezentăm o legislație la începutul anului 2023. În următoarele săptămâni, va avea loc o consultare legislativă direcționată”.
Banca Centrală Europeană (BCE) experimentează deja modele și tehnologii digitale euro, cu un prototip care urmează să fie lansat la sfârșitul anului 2023. Este necesar acordul guvernatorilor zonei euro dacă urmează să fie introdus un euro digital. Dacă își dau aprobarea, euro digital ar putea fi în circulație până în 2025.
Euro digital este o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), un instrument financiar studiat de băncile centrale din întreaga lume. Interesul sporit pentru CBDC provine din îngrijorările tot mai mari că popularitatea criptomonedelor ar putea amenința în cele din urmă monedele native.
La mijlocul lunii noiembrie, Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a susținut pentru implementarea unui euro digital, spunând: „Dacă noi nu satisfacem această nevoie, alții o vor face”.
Banca Centrală Europeană (BCE) a efectuat cercetări și a emis un raport privind monedele digitale anul trecut. S-a descoperit că un euro digital ar putea ajuta la reducerea ratelor dobânzilor, la accelerarea procedurilor de tranzacție și la reducerea nevoii de bani fizici.
Scepticism în rândul oamenilor
Indiferent de beneficiile aparente, bancherii centrali au o luptă dificilă pentru a câștiga sprijinul public. Majoritatea respondenților se opun monedelor digitale susținute de guvern, potrivit cercetărilor întreprinse de Comitetul pentru Afaceri Economice din Regatul Unit și de Banca Centrală a Germaniei, invocând scepticism cu privire la avantajele și îngrijorările legate de spionajul guvernamental.
Interesul oficial pentru CBDC a crescut în întreaga lume, Banca Centrală a Keniei solicitând recent feedback-ul publicului cu privire șilingul digital, în timp ce Thailanda a început deja implementarea reglementărilor pentru o potențială digitalizare a monedei sale. Dolarul de nisip, introdus de Banca Centrală a Bahamas în octombrie 2020, a fost una dintre primele CBDC introduse.
Cu toate acestea, China menține avantajul în lumea monedelor digitale. Țara a întrecut comunitatea internațională prin salturi continue și semnificative în spațiul CBDC.