Integrarea blockchain-ului Internet Computer cu Bitcoin se apropie de final


Integrarea directă a Internet Computer cu Bitcoin va aduce contracte inteligente puternice către cea mai mare criptomonedă din lume, fără a fi nevoie de un intermediar sau de o punte, oferind astfel o bază pentru aplicațiile DeFi care folosesc Bitcoin. Având în vedere că dezvoltarea integrării Bitcoin și a semnăturilor ECDSA, care vor permite contractelor inteligente tranzacționeze în siguranță Bitcoin și alte criptomonede, este de natură extrem de exploratorie, echipa de cercetare și dezvoltare a DFINITY a trebuit să depășească o varietate de dificultăți pentru a realiza o implementare integrală.

Valorile testelor efectuate induc optimism

Conform unui articol postat recent blogul oficial al ICP, echipa din spatele proiectului a făcut progrese fantastice. Aceștia au terminat de implementat replica pe un testnet, permițând integrarea Bitcoin și sincronizarea întregului testnet Bitcoin. Valorile testnet-ului, cum ar fi rata de finalizare și timpul de control, au fost în stare bună.

Fragment din jurnalele de pe testnet.

În plus, săptămâna trecută, cei de la DFINITY au lansat o nouă subrețea a Internet Computer care va permite integrarea Bitcoin. Testnetul Bitcoin este în prezent sincronizat pe acea subrețea. Ulterior, va fi activat API-ul Bitcoin și va fi pus la dispoziția publicului pentru testare și dezvoltare după ce sistemul este validat pentru a funcționa conform planului. Deocamdată, API-ul Bitcoin va suporta doar rețeaua de testare Bitcoin. Unele caracteristici vor lipsi, dar vor fi adăugate treptat, ulterior.

Reper important al roadmap-ului gata de atins

Etapa Chromium (alias Satoshi Release) este programată să fie finalizată până la sfârșitul lunii mai 2022. Integrarea Bitcoin și funcționalitatea de prag ECDSA sunt componente esențiale ale acestui reper. Echipele lucrează din greu la ambele proiecte pentru a atinge acest termen limită, dar din cauza complexității lor, ele nu sunt la fel de planificabile ca dezvoltarea tipică de software clasic. Teoretic este foarte posibil ca această etapă să fie finalizată la timp, cu toate că practic, există posibilitatea de a exista o mică întârziere, însă nu mai mare de 1-2 săptămâni.

Conform informațiilor oferite din interiorul companiei, una dintre cele mai mari dificultăți de rezolvat pentru a ajunge în această etapă a fost descoperirea unei metode eficiente de stocare a stării Bitcoin (starea poate fi definită ca un set de variabile care descriu un anumit sistem la un anumit moment). Folosirea unei simple colecții standard Rust ar face parte din timpul de execuție al replicii, ceea ce prezintă dificultăți considerabile din cauza punctului de control al replicii, unde la fiecare câteva minute preia conținutul memoriei sale și îl păstrează pe disc. Consumul de memorie prezintă o problemă suplimentară. Reprezentarea stării Bitcoin în acest mod ar necesita zeci de gigaocteți de RAM pentru a stoca starea.

Rezolvare ingenioasă realizată de DFINITY

Astfel echipa a oferit o soluție StableBTreeMap pentru stocarea stării Bitcoin: un BTreeMap cu o interfață foarte asemănătoare cu standardul Rust BTreeMap, dar cu distincția că își controlează propria memorie. Acest lucru le permite celor de la DFINITY să creeze un depozit cheie-valoare care este păstrat în același mod în care este menținută memoria unui recipient. Cea mai mare parte a stării Bitcoin va fi stocată pe disc, iar atunci când este nevoie de date din acest depozit de valori cheie, vor fi recuperate doar părțile corespunzătoare de memorie de pe disc. Punctul de verificare ar serializa diferența de memorie dintre replică și disc. (StableBTreeMap este o abordare eficientă a utilizării memoriei stabile, care are implicații și pentru alte aspecte ale managementului memoriei realizat de Internet Computer, pe care echipa de cercetare și dezvoltare îl explorează în prezent.)

În perioada de teste au fost examinate acuratețea setului UTXO, precum și corectitudinea implementării StableBTreeMap în timpul sincronizării recente a rețelei de testare Bitcoin cu o replică pusă pe o rețea de testare. Următoarele etape vor include rularea mai multor teste în medii de testare pentru a se asigura că totul funcționează conform așteptărilor înainte de implementarea inițială pe o subrețea principală IC pentru observare și testare.

Dezvoltarea proiectului continuă și pe alte planuri

O altă echipă lucrează la integrarea SDK a funcționalității ca proiect secundar, care implică controlul procesului Bitcoin Adapter din SDK, inclusiv configurarea acestuia. Aceasta este o responsabilitate foarte importantă care aduce funcționalitatea mai aproape de finalizare, permițând în același timp dezvoltatorilor să implementeze în mod convenabil recipiente împotriva API-ului Bitcoin.

Un alt obiectiv important și iminent este ca o parte externă să facă o evaluare de securitate a funcției complete de integrare cu Bitcoin, precum și a elementelor legate de consens ale codului ECDSA de prag. Conform DFINITY, acest lucru va începe în scurt timp și, după ce problemele vor fi remediate, va fi făcut public raportul de audit rezultat pentru a împărtăși informațiile cu comunitatea Internet Computer. Componenta de protocol criptografic a ECDSA prag a fost deja auditată independent.

Concluzii și perspective de viitor

Deși mai este multă treabă de făcut, cele mai dificile aspecte ale acestui proiect au fost abordate în mod satisfăcător. Multe dintre sarcinile rămase înainte de lansare, cum ar fi suportul pentru adrese Taproot, suportul pentru paginarea UTXO și îmbunătățirea vitezei, sunt destul de simple conform echipei. Timpul de așteptare al lansării funcțiilor de integrare cu Bitcoin și de prag ECDSA, care vor debloca o serie de cazuri de utilizare interesante pentru Bitcoin și blockchain-ul Internet Computer, devine din ce în ce mai scurt, iar comunitatea se pregătește pentru a începe să utilizeze și să se bucure de funcționalitățile pe care ICP le aduce în joc.

Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro


Vezi aici articolul sursă