DeFi se bazează foarte mult pe Oracles


Cum ne putem asigura că coloana vertebrală a noului web, blockchains, rămâne deschisă, descentralizată și, cel mai important, trustless într-o lume în care oricine poate difuza cu ușurință informații și le poate revendica ca o singură sursă de adevăr?

Soluția poate fi găsită în oracles. Această componentă crucială a stivei de tehnologie blockchain permite o comunicare ușoară între lumea exterioară și setările on-chain.

Deoarece blockchain-urile nu au o metodă inerentă de a accesa datele în afara lanțurilor, oracles sunt esențiale pentru multe aspecte ale industriei blockchain, dar mai ales pentru aplicațiile financiare descentralizate (DeFi).

Protocoalele DeFi se bazează pe rețelele Oracle pentru date on-chain în timp real și rezultate bazate pe evenimente pentru a garanta că aplicațiile descentralizate (dApps), cum ar fi produsele de asigurare, monedele stabile algoritmice, derivatele financiare și piețele de predicție funcționează corect.

Oracles blockchain „vor fi una dintre cele mai importante tehnologii ale acestui deceniu”, potrivit fostului director de tehnologie Coinbase, Balaji Srinivasan. „Necesitatea oracles ca arbitri credibili ai adevărului devine din ce în ce mai vitală într-o eră în care oricine poate distribui orice ca adevăr.” Oracles sunt esențiale pentru deblocarea unui viitor descentralizat, iar cunoașterea modului în care funcționează și evoluează va dezvălui spre ce se îndreaptă industria.

Argumente în favoarea oracles

Oracles colectează date reale din surse externe, inclusiv prețuri de piață, vreme, date despre locație și cursuri valutare, și le încarcă în blockchain, unde contractele inteligente pot acționa asupra lor. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a furniza date din alte lanțuri.

Oracles sunt adesea un serviciu terță parte sau o aplicație cu care un utilizator interacționează manual într-un context non-blockchain. Acestea sunt în mod clar centralizate și contrazic scopul de a dezvolta soluții financiare descentralizate.

Oracles centralizate sunt, de asemenea, mai ușor contaminate și ar putea fi folosite pentru a manipula sistemul în avantajul personal. Componenta fundamentală a oracles blockchain, care este adesea abordată în contextul problemei oracles, este că acestea trebuie să furnizeze numeroase surse de date valide pentru a realiza o descentralizare totală.

Pentru a face acest lucru, oracles blockchain folosesc criptografie și stimulente economice pentru a dezvolta sisteme care permit multor noduri să convină asupra datelor partajate. Cu toate acestea, aceasta ar putea fi o problemă pentru tehnologiile blockchain.

Manipularea poate avea loc cu sistemele oracle de feed-price mai răspândite și au existat mai multe incidente de mare profil, cum ar fi atunci când creditorii DeFi Compound au fost lichidați pentru 103 milioane USD după un hack oracle rău intenționat.

Oracles tradiționale de alimentare cu prețuri au și restricții, ceea ce face dificilă crearea de noi aplicații DeFi. Oracles care pun prețuri în blockchain sunt ideale pentru aplicațiile care necesită un flux consistent de prețuri, cum ar fi lichidările BTC/USD.

Aceste oracles, totuși, sunt costisitoare de înființat pentru fiecare feed de preț, descurajând firmele care se ocupă de coada lungă a activelor, cum ar fi cele care urmează prețul anumitor monede cu capitalizare mică.

Pe măsură ce avansăm în dezvoltarea blockchain-ului, este evident că diferite tipuri de oracles vor fi necesare pentru a permite cazurile de utilizare noi și pe care le doresc oamenii.

Optimismul evolutiv

Următoarea generație de oracles va permite produselor create să răspundă la coada lungă a activelor și să deschidă ecosistemul blockchain către o gamă mai largă de bunuri financiare, pe măsură ce dApps DeFi dobândesc o utilizare mai populară.

Oracle optimist este una dintre aceste evoluții. Oracles optimiste diferă de oracles tipice prin faptul că folosesc un proces „neprețuit” care permite oricui să ofere un răspuns la o solicitare de date, dezacordurile apar doar dacă datele sunt inexacte.

Oracles optimiste, cum ar fi pachetele optimiste, oferă o fereastră de timp pentru contestarea oricăror rezultate inexacte, protejând contractele inteligente și utilizatorii de manipularea fluxului de date externe.

Alte sisteme oracle sunt la fel de sigure ca sursa lor de date, prin urmare aceasta este o caracteristică unică pentru un oracle. Deoarece limitează prețurile la gaz și permit aplicațiilor să obțină date corecte la un cost ieftin, oracles în stil optimist oferă aceleași garanții economice cu privire la veridicitatea datelor.

Cu tehnologiile emergente din Web3 care ne introduc într-o nouă eră a internetului, diferite tipuri de oracles vor permite dezvoltatorilor DeFi să construiască produse și aplicații financiare care extind limitele a ceea ce este posibil în DeFi și Web3.

Această tehnologie este cheia care va extinde capacitățile blockchain-urilor și ale aplicațiilor dApp, permițându-le să-și atingă adevăratul potențial de a construi sisteme complet descentralizate, trustless, deschise tuturor.Vezi aici articolul sursă