Ce detaliu consideră Hoskinson ca fiind esențial pentru viitorul lui Cardano


Odată cu implementarea funcționalității contractelor inteligente prin intermediul hard fork-ului Alonzo de la începutul acestui an, Cardano s-a lansat în curentul principal al serviciilor descentralizate și web3. Cu toate acestea, pentru ca o platformă blockchain să existe în această industrie competitivă, dezvoltarea constantă trebuie să fie o parte importantă a ecosistemului său.

Recent, un dezvoltator Cardano a opinat pe Twitter că rețeaua trebuie să implementeze un nod alternativ, deoarece este „esențial pentru succesul blockchain-ului nostru”. Ulterior, fondatorul și creatorul Charles Hoskinson a răspuns:

„Diversitatea clienților este esențială pentru viabilitatea pe termen lung a Cardano. Mi-ar plăcea să văd un client Typescript, Rust și Haskell lucrând împreună și certificat conform specificațiilor oficiale.”

Un client ar însemna în esență o aplicație software care implementează specificația Cardano și comunică prin rețeaua peer-to-peer cu alți clienți Cardano.

Cardano și limbajul de programare Haskell

Dezvoltatorul Cardano a remarcat, de asemenea, că Haskell, care este limbajul de programare nativ al lui Cardano, este „o alegere excelentă pentru a implementa mai întâi specificațiile”.

O propunere privind guvernarea lui Cardano a remarcat câțiva factori care fac necesară implementarea nodului alternativ pe Cardano.

Cel mai important, protocoalele implementate în prezent pe rețeaua principală Cardano au o singură implementare în limbajul Haskell. Aceasta are o comunitate de dezvoltatori mai mică în comparație cu alte limbaje de programare. Acest lucru împiedică verificarea specificațiilor, deoarece absența implementării alternative face aproape imposibilă „validarea conformității cu specificațiile”.

„Implementarea nodurilor alternative într-un limbaj cu o comunitate de dezvoltatori mai mare permite crearea rapidă de prototipuri a ideilor noi, experimentarea și diversitatea gândirii în domenii necheie, cum ar fi protocoalele de rețea. De asemenea, oferă o bază excelentă pentru a construi diferite lanțuri laterale deasupra.”

În cele din urmă, propunerea a evidențiat riscurile prezentate de implementarea omogenă a codului. Acest lucru se datorează faptului că o eroare din baza de cod Haskell are capacitatea de a afecta întreaga rețea, fără ca colaboratorii să aibă capacitatea de a schimba implementarea unui nod diferit.

În plus, face comunitatea dezvoltatorilor să se bazeze mai mult pe IOG și pe deciziile sale de proiectare.

„Un anumit nivel de concurență în noduri ar fi extrem de benefic și ar îmbunătăți puterea de negociere a comunității.”

Soluții pentru oprirea atacurilor cibernetice

Aplicațiile client Node sunt, de asemenea, susceptibile la vulnerabilități software tipice, ceea ce face ca diversificarea să fie o prioritate de top chiar și pentru cel mai important blockchain, Ethereum.

De asemenea, dominația unui client, Prysm, i-a determinat pe mulți să se teamă că rețeaua Ethereum ulterioară fuzionării ar putea fi împiedicată de la finalizare dacă ceva nu merge conform planului.

Recent, rețeaua Ethereum a reușit chiar să evite un atac de 51% din cauza diversificării clienților. Când nodurile care rulau pe un client au fost păcălite să treacă la un lanț invalid creat de un hacker, celelalte noduri client au respins lanțul lateral și au salvat rețeaua de la bifurcare.

Vezi aici articolul sursă