Actualizărea Ethereum 2.0 realizată cu succes

Blockchain-ul Beacon Ethereum 2.0 Proof of Stake (PoS) vechi de aproape un an a fost actualizat pentru prima dată.

„Altair s-a activat cu succes!” – a spus Preston Van Loon, un dezvoltator al clientului Ethereum 2.0 Prysm.

„Finalitatea a fost neîntreruptă, iar participarea a scăzut cu până la 93,3% în prima epocă Altair (numărul exact urmează să fie confirmat). Participarea este acum peste 95%”, a adăugat el.

Actualizarea Altair „oferă echipelor de inginerie ceva concret în care să sape”, a spus Fundația Ethereum în martie înainte de a adăuga:

„Altair este o actualizare a blockchain-ului de semnalizatoare care oferă asistență ușoară pentru clienți, patch-uri minore la stimulente, contabilizarea scurgerilor de inactivitate pentru fiecare validator, o creștere a severității reducerii și curățări pentru recompensele validatorului, pentru gestionarea simplificată a statului.”

„Totul arată bine pe nodurile noastre”, a spus Paul Hauner de la Lighthouse. Cu toate acestea, „credem că aproximativ 6% dintre validatori nu s-au actualizat… Cineva produce blocuri non-Altair. Este de așteptat și absolut normal. Putem tolera asta și presupun că își vor da seama.”

Necesitatea noului upgrade

Upgrade-ul este un hard fork al rețelei, ceea ce înseamnă că oricine nu a făcut upgrade este izolat de noua rețea. Spre deosebire de Proof of Work (PoW), unde dacă nu faceți upgrade duce pur și simplu  la anularea oricărei recompense de bloc, aici dacă nu faceți upgrade poate însemna că pierdeți bani, deoarece miza dvs. de 32 ETH depusă este redusă.

„Validatorii de pe Eth2.0 care nu cooperează cu această schimbare vor fi penalizați”, spune Ioana Frincu, CTO al platformei defi EQIFI, înainte de a adăuga:

„Până acum, consensul PoW al rețelei se baza pe faptul că fiecare miner „a lucrat” pentru recompensa sa. Acum, cu PoS, minerii trebuie să „pună gura acolo unde sunt banii”. Asta înseamnă că structura riscului se schimbă.

În loc de costuri mari pentru configurarea operațiunilor miniere și a blocurilor de mine, validezi tranzacțiile și trebuie să ai skin în joc. Sunt de acord cu această măsură și cred că este o schimbare uriașă în bine.”

Cu toate acestea, deținătorii mari de Bitcoin ar critica cu înverșunare abordarea, deoarece le oferă dezvoltatorilor prea multă putere asupra codului, iar operatorii nu au prea multe cuvinte de spus decât dacă doresc să piardă 16 ETH.

„Acțiunea de a penaliza validatorii dacă aleg să nu respecte această actualizare este un alt punct de dovadă că Rețeaua Ethereum este de fapt gestionată central de dezvoltatorii săi”, spune Mitja Gorovshevsky, co-fondator și CTO la un nou blockchain al TON Labs.

Descentralizat, dar cu reguli clare

Cu toate acestea, nu este clar dacă aveți multe de ales nici în mineritul Bitcoin, deoarece nodurile de minerit care nu se actualizează la Taproots sunt pur și simplu închise din rețea.

Nodurile care nu sunt miniere nu sunt obligate să se actualizeze, dar nu participă la un consens dincolo de urmărirea minerilor care îl construiesc. Deoarece Ethereum 2.0 nu are noduri non-staking, este incapabil să facă distincția între soft forks și hard forks în același mod în care o fac nodurile non-mining.

Ca urmare, dacă nu sunteți de acord cu noul cod, actualizarea nu este automată și puteți continua să validați vechiul lanț, așa cum a făcut un utilizator curajos în această actualizare, probabil din greșeală.

Ar fi putut fi interesant să vedem cum ar fi arăta acel soft fork în această etapă non-economică a lanțului PoS, nu în ultimul rând pentru a stabili că se poate întâmpla, dar astfel de alegeri costă bani, fie în PoS, fie în PoW, așa că nu o să-l vedem până nu există un motiv solid.

Cu toate acestea, activitatea economică este în drum spre acest blockchain de PoS, posibil încă din această vară, în cea mai mare actualizare a unei rețele de top, așa cum este Ethereum.

Acest lucru va transforma rețeaua actuală, care se bazează pe un blockchain Proof of Work, într-o rețea Proof of Stake în întregime, cu alte rețele precum Aave și altele.

Deși pare simplă, trecerea la PoS aduce emoții

Din punct de vedere tehnic, mișcarea este simplă; pur și simplu comută „urmărirea comenzii” de la ceea ce spun minerii la ceea ce spun mizatorii, dar este o rețea masivă cu atât de multe în joc și atât de multe creații pe ea încât conductele și fundațiile sale vor fi complet înlocuite într-o clipă.

Emoționant, dar probabil dificil pentru dezvoltatori când va veni momentul, oarecum spre deosebire de momentul spectaculos la care am asistat cu exact un an în urmă, când Sushi a mutat lichiditatea de la Uniswap, unde totul a mers fără probleme.

Rămâne de văzut dacă va exista o luptă de putere asupra migrației ETH 2, aceasta fiind ultima șansă înainte ca Ethereum să se blocheze la nivel de protocol, similar cu felul în care era Bitcoin-ul când a fost emis blocul geneză.

De atunci, au existat câteva actualizări de Bitcoin, dar niciuna care să stârnească interesul cuiva. Ethereum promite să aibă data sharding, ceea ce este mai bine decât nimic, dar este depășit în comparație cu recentele ajustări ale recompenselor bloc sau cu scăderea uriașă a ofertei de migrație, care a redus inflația de la actualul 4% la aproximativ 0,25%, unde se prevede că va rămâne pe termen nelimitat.

Ce se va întâmpla cu lanțul PoW?

Lanțul PoW, pe de altă parte, va trebui să aștepte și să vadă. Va fi uitat și aruncat? Va fi păstrat ca obiect de muzeu sau va fi folosit până la bun sfârșit?

Cu atât de multe dapp-uri, NFT-uri și dezvoltatori care migrează la PoS, nu este clar cum ar arăta lanțul PoW dacă ar continua să ruleze într-un univers paralel.

Ar fi înghețat în timp, dar altfel util, sau ar deveni inutilizabil deoarece oracolele ar trebui să actualizeze, ceea ce programatorii defi ar putea să nu fie dispuși să o facă?

Asta pentru că, dacă lanțul PoW este păstrat, va avea ca rezultat crearea unei noi criptomonede, versiunea PoS fiind ETH și versiunea PoW fiind… ei bine, de ce nu POW sau BETH, după caz.

Deoarece BETH are o valoare diferită de ETH, ar trebui să fie modificat oracolul colateral la prețul BETH dacă se dorește utilizarea pDAI.

Problema este că acum nu ar exista doar un nou BETH și un nou pDai, ci și pCRV sau pAava și aproape orice altceva, ceea ce este bun în unele privințe pentru că ar fi atât de multe token-uri gratuite și poate chiar și pNFT-uri.

Imaginea de ansamblu

Pregătirea celui mai mare airdrop din istorie ar fi cu siguranță o nebunie, iar a avea o copie de rezervă ar fi utilă în plus pentru a demonstra minunile acestui lucru pe care credem că îl înțelegem, dar ce alege colectivul etnic rămâne de văzut.

Dezvoltatorii protocolului înșiși par să fi ales o poziție defensivă, argumentând împotriva eliminării în totalitate a bombei de dificultate, deoarece cred că oricui dorește să păstreze rețeaua PoW ar trebui să i se permită să elimine bomba de dificultate.

Cu excepția minerilor care au toate GPU-urile lor și vor să le stoarcă până la capăt, pentru extra recompense.

În orice caz, Ethereum este pregătit pentru un traseu palpitant. Este o explozie, într-adevăr, înainte ca protocolul să devină învechit, pe măsură ce atenția se îndreaptă spre realizarea unor straturi secunde să funcționeze, precum și pe toți acești codificatori care lucrează la DeFi și NFT și orice altceva va urma.

Vezi aici articolul sursă